Een prachtig beroep

Jij en ik hebben voor een prachtig beroep gekozen. Waarschijnlijk maakte je, net als 95% van je collega’s, deze keuze met je hart. De opleiding die je ervoor moest volgen, deed je met je verstand (en in mijn geval met heel wat zelfdiscipline - wat vónd ik die intervisie vervelend!). En toen stond je daar, met het diploma in de hand, op de stoep van je eerste werkgever. Voor mij is dat moment al bijna 20 jaar geleden. Maar hoe lang heeft mijn diploma eigenlijk waarde? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je diploma al na 4 jaar bijna niets meer waard is. Tenminste, als je in die jaren niets doet aan het ontwikkelen van je kennis en vaardigheden.

Vier jaar! Misschien zeg je: ‘Oh, maar ik werk fulltime in de zorg, en ik hou mijn vaardigheden op peil met behulp van BIG-toetsen. Dat moet toch voldoende zijn?’ Vergelijk je vak eens met dat van een bakker. Bij welke bakker kom jij het liefst; die ene die altijd dezelfde broodjes bakt? Die zelf vindt dat zijn brood mals is, terwijl z’n klanten hem regelmatig vertellen dat het klef is? Die nog steeds alleen witbrood verkoopt, terwijl iedereen inmiddels weet dat volkorenbrood gezonder is? Of ga je naar die bakker die regelmatig z’n assortiment verandert? Met z’n tijd meegaat, weet welke behoefte zijn klanten hebben, de feedback van zijn klanten gebruikt om te verbeteren?

Mijn vraag aan jou is: ben jij een goede zorgprofessional omdat je je werk al zo lang doet? Of is daar toch meer voor nodig? Maak je geen zorgen; niemand verwacht van je dat je je jaarlijks door middel van pittige opleidingen laat bijscholen. Het verschil zit ’m in de kleinere, alledaagse extra’s. Ik zie het aan de verzorgende die met enthousiasme werkt in het verpleeghuis, de verpleegkundige die met gemak een team ‘van goed naar beter’ stuurt – zij zijn praktisch gepassioneerd, ze onderhouden hun beroep. Zij lezen de Nursing, bekijken educatieve Youtube-filmpjes en verdiepen zich in de laatste richtlijnen. De manieren waarop je je kennis up-to-date kunt houden zijn eindeloos.

Er is zoveel informatie binnen handbereik. Ik help je met drie voorbeelden een beetje op weg:

1. Abonneer jezelf op een vakblad, zoals Nursing. Maar dat kost geld! Nee hoor, je investeert in het vergroten van je kennis en kundigheid. Dat is van onschatbare waarde.

2. Abonneer je op de digitale – gratis! – nieuwsbrief van V&VN.

3. Bekijk op Youtube Verpleegkundige handelingen. Verzamel de fimpjes die jij nuttig vindt in een eigen afspeellijst, zodat je ze weer makkelijk terugvindt. En je makkelijk met je collega's zo'n filmpje kunt bekijken.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.