Ken jij de regelgeving rond medicatieveiligheid?

Medicatieveiligheid maakt een belangrijk onderdeel uit van de gezondheidszorgprotocollen. Jammer genoeg hebben zorginstellingen de grootste moeite om hun zorgmedewerkers er scherp op te houden dat de regels goed worden opgevolgd. Waar werkdruk is, ontstaan al gauw slordigheden. En wanneer teams niet goed functioneren en met elkaar communiceren, word je niet meer door de ander aangesproken op deze slordigheidjes.

Weet jij wat de regels zijn bij medicijnen delen? Weet jij hoe je een MIC juist moet invullen? En wanneer de landelijke richtlijnen recentelijk zijn aangepast, ben jij daar dan van op de hoogte? Speel een spelletje Kwartet Medicatieveiligheid met je collega's. Helpt dat om weer op de hoogte te zijn van alle wetgeving en richtlijnen?

Wat is medicatieveiligheid eigenlijk?

Op de werkvloer kom ik onder mijn collega's veel onduidelijkheid tegen wanneer het gaat over medicatieveiligheid. Wanneer moet je bijvoorbeeld dubbel paraferen? Mag je wel bijschrijven op de Toedienlijsten? Moet ik écht zo'n lelijk geel hesje aan? Met het Kwartet Medicatieveiligheid ben je snel weer van de belangrijkste aandachtspunten op de hoogte. Eerst nog even twee dingen:

  1. De eisen die de IGZ stelt bepaalde eisen aan medicatieveiligheid hebben vooral betrekking op de vraag: kan jouw team onderbouwen dat het handelen bijdraagt tot de veiligheid van de cliënt? De cliënt staat centraal. Kun jij uitleggen waarom je doet wat je doet en hoe je handelt vanuit wat de organisatie heeft voorgeschreven? Dan ben je goed bezig.
  2. Iedere sector is anders en zelfs binnen instellingen zijn er verschillen in de inrichting van medicatieveiligheid. Het is dan belangrijk dat je als organisatie/ afdeling/ team duidelijke afspraken maakt. Dat doe je samen. Sta jezelf en de ander vervolgens toe om daarin te groeien. Je had ook niet in één dag je diploma, daar heb je jaren over gedaan. Organiseer daarom tijd en ruimte om te groeien. Dat geeft ontspanning en vriendelijkheid.

Bestel nú

Je kunt (een deel van) het spel gratis downloaden. Dubbelzijdig printen, gezellig met je collega’s uitknippen, en spelen maar.

Makkelijker (en mooier) is om het spel te bestellen. Je krijgt dan een mooi gedrukte uitvoering zoals je van spelkaarten mag verwachten, in een mooi kunststof doosje. Een kwartet kost € 11,95*. De levertijd is ongeveer 5 werkdagen.

Kwartet Medicatieveiligheid

Wil je meer dan 5 sets tegelijk bestellen? Of wil je het spel voor je organisatie bestellen? Misschien met het eigen logo op de achterzijde van de kaarten? Neem dan contact met me op, zodat ik je meer kan vertellen over aantrekkelijke staffelkortingen.

*) prijs is excl. € 1,95 verzendkosten

Medisch kwartetten

Zo krijg je de regels van het medicatieprotocol weer scherp op het netvlies van je team! 

  1. Speel het kwartetspel met je collega's. Gewoon bij de overdracht, of bij de koffie. Er zullen vast wel vragen naar boven komen. 'Hoezo, dubbel paraferen?' 'Waarom: aftekenen na toedienen?' Wie weet daar antwoord op? In de toelichting vind je een uitgebreidere uitleg en onderbouwing; pak die er meteen even bij als zo'n vraag langskomt.
  2. Ga na het spel ook even bij elkaar na: welke regel kenden we al wel? Welke regel was nieuw voor je?
  3. Ik ben heel benieuwd wat het resultaat is van een spelletje kwartet voor jouw afdeling. Hebben jullie de regels met elkaar weer aangescherpt? Wat is het effect daarvan op de sfeer in het team, of op je dagelijkse werk? Ik hoor graag van je!
  4. Ik zou het helemaal leuk vinden als je een foto post in de Facebookgroep 'Verpleegkundigen en Verzorgenden', waarop ik je met je team een spelletje kwartet ziet spelen. Vergeet me dan niet te taggen: Richard Jorna!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.