Tegengif

Veel zorginstellingen staan onder verscherpte controle van inspectie. De patiëntendossiers zijn niet op orde, er zijn problemen bij het medicijnen delen — op de werkvloer krijgt het personeel het flink om de oren.

Na zo’n bezoek van de IGZ is iedereen van slag. Iemand zegt met tranen in de ogen: ‘Ik werk met zóveel toewijding. Ik maak steeds langere werkdagen. En nóg is het niet genoeg!’

Jouw keuze voor de zorg is de beste keuze die je hebt kunnen maken. Jij loopt warm voor de hulpbehoevende cliënt, jij loopt harder voor de glimlach van een oudere dame, jij gaat door je knieën om een ulcus op het been van meneer te behandelen. Door jouw inzet is die binnen drie weken genezen.

Jij hebt gehoor gegeven aan de roep van je hart. Alleen al daarom heb jij een goede keuze gemaakt voor dit beroep.

Wanneer je vanavond languit op de bank neerploft, neem dan even een momentje voordat je de tv aanzet. Laat eens tot je doordringen dat je een goede keuze hebt gemaakt om de zorg in te gaan.

Benoem voor jezelf drie voorbeelden die dat bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan de glimlach van mevrouw de la Parra omdat je haar naar buiten reed bij het eerste lentezonnetje. Denk aan die nukkige meneer de Vries, die op een dag zomaar ‘dankuwel zuster’ zei. Of denk aan de nabestaanden van meneer Kralendijk die zo dankbaar waren voor de laatste begeleiding door jou en je collega’s.

Drie voorbeelden. Die wakkeren je innerlijke overtuiging aan dat je goed zit. Dat is jouw tegengif tegen de dagelijkse  moedeloosheid en frustratie. Want dat je ‘gebeten’ wordt op de werkvloer, daar zul je niet aan ontkomen. Bouw daarom een goede ‘resistentie’ op. Zo voorkom je dat je met lood in je schoenen de afdeling op loopt. In plaats daarvan lach je opgewekt en zeg je: ‘Laat ze maar komen. Ik weet dat ik een goede keus gemaakt heb!’

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.