6 stappen voor het organiseren van Medicatieveiligheid op de werkvloer (stap 1 van 6)

‘Beste collega’s, het protocol op intramusculair prikken is aangepast. Wil je vanaf nu op deze manier werken?’

Herken je zo’n e-mail van de afdeling Kwaliteit of van je leidinggevende? En hoe vaak gebeurt het dat jij met je team metéén alles in het werk stelt om de aanpassing door te voeren?

Email werkt niet om gedrag te veranderen.

Dat dacht ik al. Een eenmalige e-mail is nou eenmaal niet het beste middel om mensen in beweging te krijgen, toch? Op de afdeling zit niemand te wachten op veranderingen die van bovenaf opgelegd zijn. Sterker nog: je weet niet eens waar je moet begínnen om een nieuwe ontwikkeling als team door te voeren.

Medicatieveiligheid Audit

En dan als klap op de vuurpijl, als een audit wordt gedaan, zijn de leidinggevenden verbaasd dat de wijziging in het protocol niet wordt opgevolgd: ‘Hoe kan het zijn dat jullie niet zo handelen?’

Met deze aanpak staat het sturen op kwaliteit gelijk aan het sturen van een e-mail. Is dat bij jou ook het geval?

Tip van Vandaag

Word je ervan bewust dat je met één e-mailbericht geen gedrag kunt veranderen. Sturen op kwaliteit staat gelijk aan het organiseren van gedragsverandering…

En dan kan je reactie zijn: ‘Ja, maar dat wist ik toch al!’

Er is een levensgroot verschil tussen iets weten en iets tot je door laten dringen. Want wanneer jij je bewust wordt van dat de huidige werkwijze (email) niet werkt kies je er bijna onbewust voor om na te denken over ‘maar wat werkt dat wel’. En dat is mooie eerste stap.

Gedragsverandering is complex, maar het hoeft niet móeilijk te zijn! 20 Maart is de Dag van de Medicatieveiligheid. In de aanloop daarnaartoe plaats ik zes korte observaties – woensdag deel ik de volgende praktische tip.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.